A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа "Центр професійного розвитку педагогічних працівників Старосинявської селищної ради"

У МОН наголошують на свободі роботи вчителя

Дата: 14.09.2023 15:52
Кількість переглядів: 30

Автономія вчителя має бути забезпечена академічною свободою, включаючи свободу викладання та свободу від втручання в педагогічну діяльність.

Про це йдеться у рекомендаціях Міністерства освіти і науки щодо викладання навчальних предметів у 2023/2024 навчальному році.

Також у МОН наголошують, що автономія роботи вчителя має ґрунтуватися на вільному виборі форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі, розробленні та впровадженні авторських навчальних програм, проєктів, освітніх методик і технологій, методів і засобів, насамперед методик компетентнісного навчання.

Під час розроблення календарно-тематичного та системи поурочного планування вчитель має самостійно вибудовувати послідовність формування очікуваних результатів навчання, враховуючи послідовність розгортання змісту в навчальній програмі.

Учитель може упродовж навчального року вносити зміни у календарно-тематичне планування, відповідно до того, як учні засвоїли навчальний матеріал, визначати кількість годин на вивчення окремих тем і змістових модулів.

«Календарно-тематичне та поурочне планування здійснюється вчителем у довільній формі, у тому числі з використанням друкованих чи електронних джерел тощо. Формат, обсяг, структура, зміст та оформлення календарно-тематичних планів та поурочних планів-конспектів є індивідуальною справою вчителя», – повідомляють у Міністерстві освіти і науки.

Окрім того, зазначають у МОН, встановлення універсальних стандартів таких документів у межах закладу загальної середньої освіти міста, району чи області не передбачено законодавством.


« повернутися

Вхід для адміністратора